Història

 

L'Escola Vedruna de Girona, fundada l'any 1906 sota el nom d'Escola de Nostra Senyora del Carme, va iniciar la seva tasca educativa seguint els principis pedagògics de Joaquima de Vedruna, fundadora de la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat, institució titular del centre.

Durant aquells anys de principis de segle, a nivell educatiu es vivien moments de renovació pedagògica constants que feien que la política docent fos inestable i incoherent, la qual cosa suposava que els plans educatius estiguessin subjectes a contínues transformacions. L'ensenyament no era, per tant, gaire especialitzat. Pel que fa a les classes, aquestes es feien en castellà. La creixent demanda de places per a alumnes procedents de diverses poblacions gironines va fer necessària l'obertura de l'internat.

Malgrat les dificultats inicials, l'escola anava adquirint de mica en mica un ressò social considerable dins la Girona de principis de segle XX. La comunitat, fins i tot, comptava amb una església pròpia, oberta també als veïns del barri.

Passaren els anys i la instauració de la Segona República va ser determinant en l'àmbit de l'educació. A través de la renovació pedagògica sorgida d'una mentalitat més oberta, l'ensenyament es convertia en un pilar fonamental per transfomar i impulsar una societat que reduïa l'absentisme escolar i reglamentava l'ús del català dins l'escola.

En esclatar la Guerra Civil, la congregació va haver de tancar les portes de l'escola pel perill que suposava per a les alumnes la situació convulsa que es vivia. La majoria de les germanes, perseguides, van ser acollides per algunes famílies gironines fent-se passar per personal de servei quan es passava la inspecció. L'edifici de l'escola, per la seva part, es va utilitzar com a hospital de sang i centre d'acollida per a tots aquells refugiats que arribaven a Girona.

Amb l'arribada de la dictadura, les llibertats es van retallar i el catolicisme s'instaurava com a religió oficial de l'Estat.

Durant el període de 1955 a 1960 es va produir un notable increment en el nombre d'alumnes, passant de la desena per aula a una quarantena en alguns casos.

La necessitat de disposar de més aules va forçar la desaparició de l'internat el curs 1974-1975.

Amb la introducció de la democràcia al país arriba un nou ordre de valors socials i culturals. L'escola s'ha adaptat als nous temps i ha sofert una sèrie de transformacions internes i externes. Un dels canvis més visibles d'aquest últim quart de segle afecta el nom del centre, quedant a la memòria el Col·legi de Nostra Senyora del Carme per donar pas a l'actual Escola Vedruna.

A partir del 1987 l'escola passa a ser mixta, fet que deixa en el record els períodes en els quals el col·legi només acollia nenes.També et pot interessar...

Batxillerat VEDRUNA

El batxillerat és una etapa postobligatòria que es cursa normalment entre els 16 i els 18 anys. Està format per dos cursos acadèmics. El batxiller...

llegir més »

TAC - Escola Multilingüe

Ja fa uns anys que hem apostat per les noves tecnologies aplicades en l’ensenyament. Les escoles Vedruna de Catalunya treballem amb les Google A...

llegir més »

Lleure Vedruna Girona

Com ja sabeu, l'activitat en la nostra Escola és constant i mai no s'atura. En els períodes que no hi hagi escola i durant tot el curs, us oferim p...

llegir més »