Notícies

Alumnes ben informats

El respecte que un alumne sent per la lletra impresa és equiparable al que sent per l’autoritat de la mare o del pare, o per la del professor: li costa molt d’admetre que es puguin equivocar. Una altra cosa és l’acatament de l’autoritat, sobretot si parlem de mainada més crescudeta, però el nen, el noi, necessita que els seus referents siguin sòlids, que li donin seguretat, ni que sigui perquè la rebel·lia tingui sentit.

Així doncs, quan l’alumne constata que el llibre de text conté un error, reacciona amb sorpresa, fins i tot amb certa incredulitat: «No pot ser que un llibre s’equivoqui!». Com deu reaccionar si l’error, o la mentida, o la veritat mostrada parcialment o amb un enfocament interessat, apareixen emmarcades en una pantalla de televisió, d’ordinador, de mòbil o de tauleta tàctil, embolcallades en sorollosa i acolorida cel·lofana digital?

Vivim uns temps en què el control de la informació atorga un poder desmesurat sobre els qui no estiguin en disposició de filtrar-la, distingir-la, seleccionar-la i assimilar-la. Família i escola tenim la responsabilitat, feixuga però inexcusable, d’acompanyar la nostra mainada en aquest aprenentatge cabdal.

Que aquest curs que comença sigui un pas més en el creixement dels nostres fills i alumnes com a ciutadans lliures en un món cada cop més complex i exigent.