Notícies

Fam en un altre món?

Professors i pares ens veiem lligats a la necessitat urgent de convèncer la mainada que el dret a l’educació és essencial. I que en una societat acomodada en excés, com la que afortunadament els correspon, esdevé un deure indefugible. Davant de les protestes i les rebequeries que sovint provoca el compliment de les obligacions diàries, convé que trobem el to i les paraules justes per fer que s’adonin que hi ha en el món altres realitats, ben allunyades dels privilegis de què ells gaudeixen.

Aquest dimecres 25 de febrer celebrem a l’escola la jornada contra la fam. En una societat sobresaturada d’informació, es fa cada cop més necessari acompanyar nens i joves en el discerniment del sentit que han de tenir aquesta mena d’actes, i la xarxa ens proporciona algunes eines que ens hi poden ajudar (us recomanem que visiteu els enllaços inserits). Per mencionar només un parell d’exemples, assenyalarem els materials didàctics que l’organització Mans Unides elabora per posar el focus sobre realitats terribles, com el fet que més de 1.000 milions de persones viuen amb menys d’un euro al dia, que uns 20 milions d'infants del carrer a Sud-amèrica inhalen cola de sabater per evadir-se de la sensació de fam, de solitud i desesperança en què viuen immersos, o que cada tres segons mor de fam un nen en algun racó de món. També poden ser molt efectives les campanyes de conscienciació que circulen per Internet en forma de vídeos virals, aquest fenomen que sol ser un aparador de poca-soltades, però que s’ha revelat com una eina magnífica per fer que tots reflexionem sobre l'origen de la misèria tot ficant el dit a la nafra i burxant-hi, no tan sols pel que fa al problema de la fam, sinó també a les xacres de l'explotació infantil o als efectes devastadors de la guerra en la mirada d'una nena.

Tal com s’ha dit en algun lloc, hi ha d'altres móns, però tots estan dins d'aquest. Que la nafra sigui llunyana no vol pas dir que no hi hagi nafra.